Suicidprevention
Suicid, eller självmord, är ett folkhälsoproblem som går att förebygga. Suicidförebyggande arbete handlar om att genom olika insatser minska risken att människor tar sitt liv. Det handlar inte om arbetet från en enskild person eller metod eller aktivitet, utan är ett ansvar för hela samhället.
Enligt Suicide Zero är det omkring 1 500 människor i Sverige som begår självmord varje år. Det är sju gånger fler än antalet döda i trafiken. Utöver detta gör minst 15 000 personer självmordsförsök årligen. Nästan halva befolkningen känner någon som tagit sitt liv. Detta gör frågan till en viktig angelägenhet för de allra flesta. Omkring 60–70% av de som tar sitt liv är män. Bland barn och unga under 18 år är det däremot ungefär lika många flickor som pojkar som dör i suicid.
Länsarbetsgrupp för suicidprevention
I Västerbotten finns en länsgemensam arbetsgrupp för arbetet med suicidprevention, där Åsele kommuns folkhälsosamordnare ingår. Arbetsgruppen har bland annat tagit fram en strategi för suicidprevention i länet, som knyter ann till förslaget på den nya nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention som presenterades den 1 september 2023.
Suicidkommunikation och ungdomar
Självmord ökar bland barn och unga. Internet är den centrala arenan för all suicidkommunikation. Unga människor kan bära på självmordsplaner som de enbart kommunicerar på nätet, med människor de inte känner. Mediemyndighetens har tagit fram en broschyr som huvudsakligen bygger på forskningsöversikten ”Suicidkommunikation på digitala plattformar”, författad av Michael Westerlund från Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention, KI. Broschyren ger fakta och tips på vad man kan tänka på i mötet med tonåringar och unga vuxna.
Psykisk (o)hälsa
Psykisk ohälsa är en riskfaktor för självmord, där självmord, nästan alltid resultatet av ett outhärdligt psykiskt lidande. Men det finns även andra faktorer som bidrar till ökad suicidrisk.
Högre risk för suicid vid ekonomisk utsatthet
Det finns ett tydligt samband mellan ekonomisk utsatthet, psykisk ohälsa och en högre risk för suicid. Det visar en studie som gjorts på data från Socialstyrelsens register. De som fick ekonomiskt bistånd hade fem gånger högre risk än andra för suicid.
Förebygga psykisk ohälsa Idag pratas det mycket om psykisk ohälsa i olika former, många kanske har sämre koll på vad som främjar en god psykisk hälsa. Några exempel är ett bra boende, utbildning och arbete, en meningsfull fritid, goda relationer och tillgång till stöd och hjälp. Det är viktigt att jobba brett för en god psykisk hälsa. Varje självmord är ett för mycket!
HJÄLP FINNS ATT FÅ!
Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder stöd via telefon och på nätet. Stöden på denna lista är kostnadsfria och tillgängliga för alla i hela Sverige. Du kan vara anonym om du vill.
Upp till 18 år i Åsele
Sjukstugan i Åsele har avsatta tider för barn och unga mellan 0-18 år varje vecka. Tiderna bokas via kontaktcenter.
Vad kan du som medborgare i kommunen göra?
Att förebygga självmord i samhället handlar mycket om politiska beslut och resurser. Men det finns även andra viktiga skyddande faktorer där alla kan bidra med enkla medel genom att vara en medmänniska. Som privatperson är det viktigt att våga öppna upp för ett samtal, trots att man kan känna en rädsla för vad man kan få veta. En vanlig myt är att det är farligt att prata om självmord för att det kan leda till att personen tar sitt liv. Men faktum är att ett samtal med någon som lyssnar på en ger möjlighet att sätta ord på tankar och känslor ofta leder till nya perspektiv där andra möjliga vägar öppnar upp sig.
Våga fråga och våga agera!
Mellan 85–90 % av dem som gjort allvarliga självmordsförsök och överlevt avlider inte av självmord senare i livet. Man vill egentligen inte dö, utan vill bara bort från sitt lidande.
Vad kan du som medarbetare i kommunen göra?
Medarbetare i Åsele kommun erbjuds regelbundet utbildningar inom området, t ex Våga fråga, MHFA (Mental Health First Aid) och Psyk-E-bas. Kontakta folkhälsosamordnaren om du vill veta mer.
daniela.holmberg@asele.se