En kommun fri från våld

I arbetet med "En kommun fri från våld" har vi en så kallad hela-kommunen–ansats och arbetar med de tre förändringsidéerna: våld, genus och åskådarperspektiv som synliggör vad som är våld, utmanar destruktiva könsnormer och stärker förmågan till aktiva åskådaringripanden.

Åsele kommuns arbete för social hållbarhet och ökad fokus på tidigt och universellt förebyggande arbete är i linje med det perspektivskifte som pågår på nationell nivå. Exempelvis i nya nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och regeringens brottsförebyggande program 2016/17.

Preventions-effekten av det våldspreventiva arbetet har bäring på våld i nära relationer, rasistiskt, sexistiskt och homofobiskt våld, radikalisering och våldsbejakande extremism, alkoholrelaterat våld, hedersrelaterat våld, sexualiserat våld, psykiskt våld, materiellt våld, våldslekar, fysiskt våld, kränkande särbehandling (”mobbning”) och psykisk ohälsa.

Unga är överrepresenterade bland både offer och förövare och starka normer kring hur killar och tjejer förväntas vara är en del av problemet. Därför är barn- och ungdomsperspektivet tillsammans med genusperspektivet viktigt i det förebyggande arbetet.

Klicka här för att komma till Youtube-klippet "Våldsprevention Länsstyrelsen Västerbotten"

Bakgrund till projektet
I samarbete med riksorganisationen MÄN har Åsele kommun utsetts till en av fyra pilotkommuner i inlandet för utveckling av en modell av ett samordnat och systematiskt våldspreventivt arbete med barn och unga inom skola och lokalsamhälle. Modellen bygger på erfarenheterna av riksorganisationen Mäns tidigare projekt och på internationella erfarenheter från b.la USA.

Under projekttiden har Länsstyrelsen bjudit in till workshops för att titta på modellen MVP (Mentors in Violence Prevention) samt praktiska exempel och material inom förskolan och äldreomsorgen.

Tillsammans med Länsstyrelse och MÄN har vi fått kunskaper och samsyn kring genus och våldsprevention. Följeforskare har funnits och vi har fått processtöd under arbetets gång. Detta arbete påbörjades 2018.

Vision
Att skapa trygga och respektfulla, jämlika och hälsosamma relationer inom ramen för ett jämställt lokalsamhälle fritt från våld.

Vill du veta mer?
Helene E Ahlqvist – samordnare ANDT / BRÅ, tel: 0941-141 49

Aktuellt

10 september Suicidpreventiva dagen

Omsorg och stöd

År 2022 tog 1569 personer sitt liv, vilket innebär fyra människoliv om dagen.
Det är viktigt att agera om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv.
Det kan rädda liv.

Under 2023 dog 1 328 personer av säkert fastställda suicid i Sverige. Av dessa var 943 män och 385 kvinnor, 10 var barn under 15 år. Ytterligare 289 fall registrerades där det fanns misstanke om suicid, men där avsikten inte kunde styrkas.

10 september 2024

Translate the website with Google translate.