Krisberedskapsveckan 2021

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs i år vecka 39 (27 september – 3 oktober).

Biblioteket anordnar under krisberedskapsveckan en "miniutställning" om hemberedskap och hur en krislåda i hemmet skulle kunna se ut. Se bildspel om krisberedskap och 100 år med demokrati och testa dina kriskunskaper i ett quiz och vinn fina priser!

Material kring och om krisberedskapsveckan finns bland annat på MSB's (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) hemsida, länk finns här.

När allting fungerar är vardagen enkel. Men i framtiden kan till exempel IT-störningar påverka våra transporter eller betalsystem. Extremväder kan orsaka långa strömavbrott. Till viss del går det att vara förberedd på det.

Att skaffa en krislåda med matvaror att ha hemma, behöver inte vara dyrt eller krångligt. Köp lite extra av det du brukar äta, sådant som håller länge. Att ha mat och mediciner hemma för någon eller några veckor framåt är mycket bättre än ingenting och ger samhället tid att hantera krisen. När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst.
Vid lånedisken på Åsele bibliotek finns checklista att hämta upp med förslag på vad du kan ha i din krislåda!

På dinsäkerhet.se finns information om din hemberedskap och även checklistan att ladda ner: https://www.dinsakerhet.se/kris-och-krig/forbered-dig-for-kris/din-krisberedskap/ 

Krisberedskap för dina husdjur

Du bör ha tänkt igenom de behov du, din familj och dina djur har, för att vara förberedd på en kris. Men det räcker inte med att tänka – du måste själv se till att ha nödvändiga varor och utrustning hemma och öva på olika situationer.
Du behöver ha ditt djurs dagliga matranson för en tid och rotera förrådet så att fodret inte blir gammalt. Tänk på att ditt djur ska ha tillgång till vatten, mediciner och värme också.

Husdjur (dinsakerhet.se)

Vad skulle du göra om din vardag vändes
upp och ner? 

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

  • Värmen försvinner.

  • Det blir svårt att laga och förvara mat.

  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna. 

  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.

  • Det går inte att tanka.

  • Betalkort och bankomater fungerar inte.

  • Mobilnät och internet fungerar inte.

  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.

  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Senast uppdaterad den 24 september 2021

Translate the website with Google translate.